Scurta prezentare a comunei Vârghiş

Comuna Vârghiş este situată în colţul nord-vestic al Bazinului Baraolt, la poalele Munţii Perşani (Munţii Rika, pentru localnici) şi a Munţii Harghita de Sud. Localitatea este consemnată prima oară în anul 1332.

Comuna Vârghiş are în componenţă o singură localitate cu o populaţie de 1904 persoane, majoritatea lor fiind unitarian (1551 persoane).

Patrimoniul construit al comunei Vârghiş este extrem de bogat. Castelul Daniel poartă pe el elementele stilului renaissance şi baroc din secolele XVI-XVII., dar şi elementele stilului clasicist. Minunatul parc aparţinând castelului a fost cunoscută pe vremuri ca arboret. Biserica unitariană a fost construită între anii 1813-20, clopotele au valoare de comori de artă, interiorul bisericii este decorat cu ornamente specifice mobilierelor pictate în Vârghiş. Biserica reformată (2005) este proiectată de renumitul arhitect Makovecz Imre. În localitate sunt mai multe conace şi case ţărăneşti cu tindă şi cu clădiri anexe tradiţionale.

Prima consemnare a şcolii datează din anul 1582, insituţia a funcţionat ca şcoală bisericească până în anul 1874.

Vârghişul este o destinaţie turistică. Pe lângă patrimoniul construit este renumită după arta populară de ornament tradiţională, sculptura din lemn şi pictatul popular al mobilierului. Patrimoniul natural şi construit – rezervaţia naturală Cheile Vârghişului, peştera Orbán Balázs, Likaskő, turnul lui Csala, cetatea lui Attila, mormântul reginei Réka, ruinele cetăţilor Hagymás şi Kustaly – este desori vizitat.

Viaţa societăţii civile este dinamică în comună. Lângă biserica unitariană se implică în dezvoltarea comunităţii şi a localităţii Asociaţia de Tineret Dávid Ferenc Vârghiş, Asociaţia Speo-Turistică şi de Protecţia Naturii Lumea Pierdută, Asociaţia Culturală şi de Sport Rika şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Vârghiş.

Agricultura şi în special creşterea animalelor reprezintă aceea sursă pe care se bazează veniturile majorităţii populaţiei din Vârghiş. Alte activităţi economice specifice comunei: explotare forestieră şi exploatarea pietrei, arderea varului, prelucrarea lemnului, transportul de marfă, comerţul şi arta populară.

Dezvoltări realizate

Vizitatori online

Avem 10 vizitatori și nici un membru online

Căutare

Valoarea proiectului

Valoarea totală a proiectului este de 571.354,97 Euro, din care:

  • - 80% contribuția Uniunii Europene)
  • - 20% contribuția Guver- nului României