Scurta prezentare a comunei Bixad

Bixad este comuna cea mai nordică a judeţului Covasna, se situează la o altitudine de 653 m. În primele izvoare scrise din anul 1600 apare cu numele Bykszad .

În anul 1782 contele Mikó Miklós a mutat fabrica de sticlă pe teritoriul actualei comune şi potrivit lui Orbán Balázs ,populaţia comunei era asigurată de fabrică”.

Fabrica de sticlă din Bixad a produs sticlă de foarte bună calitate, ca de exemplu borcane pentru gem, ţevi pentru lămpi, exemple extraordinare de sticlă cizelată şi pictată. In perioada meşterului Sovánka István produsele din fabrica din Bixad aveau renume şi calitate europeană. Acesta a funcţionat până 1916.

Între timp atât fabrica cât şi pădurile din jur prin legături de familie au intrat în posesia familiei Mikes.

Comuna Bixad a fost comună de sine stătătoare până anul 1968. Între 1968- 2004 Bixad a aparţinut de comuna Malnaş. În primăvara anului 2004 comuna a devenit din nou de sine stătătoare din punct de vedere administrativ. Populaţia comunei a crescut semnificativ în ultimii ani, actualmente in şcoala comunei învaţă 254 de copii.

În epoca medievală locuitorii zonei au primit adăpost în cetăţile Vápa şi Sólyomkő, obiective ce astăzi pot fi vizitate prin poteci turistice.

Rolul fabricii de sticlă distrusă, a fost preluată de exploatările de piatră, care au asigurat locuri de muncă pentru majoritatea populaţiei din comună. Deşi cu număr de muncitori mai mic exploatările miniere moderne încă funcţionează.

Merită atenţie rarităţile naturale existente aşa cum sunt formaţiunea de stânci numită Likasko, in valea pârăului Fenyőfarok ocniţa de piatră numită Aranylik, respectiv apele minerale calde şi izvoarele de pe teritoriul comunei, mofetele, bazinele de baie deschise, fostele băi Mikes, pe limba populară: Bükki, Hamvas şi Alsó Vallató.

 

Dezvoltări realizate

Vizitatori online

Avem 15 vizitatori și nici un membru online

Căutare

Valoarea proiectului

Valoarea totală a proiectului este de 571.354,97 Euro, din care:

  • - 80% contribuția Uniunii Europene)
  • - 20% contribuția Guver- nului României