Scurta prezentare a comunei Belin
Comuna Belin este situată la poalele vestice ale Munţilor Baraolt, lângă malul Râului Olt. Prima consemnare scrisă a localităţii Belin datează din anul 1332. Comuna Belin (2652 pers.) este alcătuită din două localităţi din punct de vedere teritorial-administrativ: Belin (centru de comună, 1575 pers.) şi Belin Vale (1077 pers.).
Cea mai renumită clădire al comunei din punct de vedere arhitectural este biserica unitariană fortificată din Belin, care a fost construită între anii 1893-1894, pe baza proiectului tehnic realizat de Pákey Lajos. Cetatea renovată care o înconjoară pe biserica unitariană a fost construită în anul 1617.
Pe baza expertizelor realizate biserica reformată din Belin datează din anul 1756, iar amvonul de piatră din anul 1722. Vechea biserică greco-catolică a fost construită în anul 1774.
Centrul educaţional al comunei funcţionează în Belin, satul Belin Vale are doar o şcoală primară.
Localitatea Belin este renumită după scriitorul de jurnale, traducătorul şi călătorul Bölöni Farkas Sándor (1795-1842), al cărui casă natală – marcată cu placă comemorativă – este situată lângă zidul cetăţii.
Biserica fortificată din Belin, parcul comemorativ Bölöni Farkas Sándor, cazarma militară al grănicerilor – în care este instalată şi muzeul din Belin –, Parcul Erzsébet cu bustul reginei Sissy atrag anual un număr mare de turişti. Programele cu cea mai mare popularitate ale comunei sunt: Carnavalul tradiţional de zi, Zilele Belinului, Tabăra de copii, Întâlnirea Copiilor din zona Baraolt şi Festivalul de Vară al Tinerilor.
Marea majoritate al populaţiei din comună trăieşte din agricultură. Mai multe exploataţii agricole mai însemnate, specializate pe creşterea animalelor, funcţionează în centrul de comună. În afară de exploataţiile agricole sunt prezente într-un număr mai mare firmele care se ocupă cu exploatare forestieră şi prelucrarea lemnului.