Scurta prezentare a comunei Aita Mare

Comuna Aita Mare este situată la hotarul vestic al judeţului Covasna, la linia de întâlnire al coridorului Olt cu primele dealuri ce aparţin de Munţii Baraolt, la malurile pârâului Aita. Comuna (1771 loc.) este alcătuită din două localităţi din punct de vedere teritorial-administrativ: Aita Mare (centru de comună, 935 loc.) şi Aita Medie (842 loc.). Centrul de comună se află la 16 km de la Baraolt, centrul microregiunii şi la 35 km de la Sfântu Gheorghe, centrul administrativ al judeţului.

Prima consemnare scrisă a localităţii Aita Mare datează din anul 1211, Aita Medie este amintită mai târziu, în anul 1459. Persoane renumite care s-au născut în Aita Mare: Kriza János (1811-1875) poet, lingvist, episcop unitarian, colectorul poeziilor populare secuieşti, Kovács István (1799-1872) istoric, Bihari József (1901-1981) actor renumit cu două premii Kossuth. Aita Medie este renumită după preotul reformat, botanicul, istoricul şi lingvistul Benkő József (1740-1814).

Biserica fortificată unitariană este un monument istoric valoros din punct de vedere arhitectural şi turistic. Cetatea construită în secolele XVI-XVII poartă trăsăturile stilului renaissance, amvonul de piatră datează din anul 1710. În apropierea bisericii fortificate se poate vizita expoziţia comemorativă al poetului Kriza János. Alte monumente, conace: conacul Cserei (sec. XVIII.), casa de locuit al familiilor Dónáth-Zathureczky, în stilul clasicismului târziu şi fosta cazarmă al husarilor (sec. XVIII.).

Comuna se caracterizează printr-o viaţă dinamică din punct de vedere cultural. În Aita Mare funcţionează un cor, în Aita Medie o orchestră de suflători. Prezenţa activă a societăţii civile în viaţa comunităţii se evidenţiază prin activităţile comunitare ale grupurilor religioase al femeilor, precum şi programele de copii şi tineret organizate de către Asociaţia Jurta, Asociaţia Közifi şi Asociaţia Comemorativă şi Fundaţia Kriza János.

Economia locală se bazează pe agricultură şi creşterea animalelor, majoritatea populaţiei îşi obţine veniturile din activităţi agricole.

Aita Mare este un loc cu tradiţie în desfăşurarea târgurilor, primindu-şi drept de organizare de târguri în anul 1787. Satul a fost centru de olărie pe vremuri, vasele emailate colorate cu verde, brun şi galben încă se mai pot găsi în împrejurimi.